Hiroshi Sugimoto – Black Box / Foam Museum of Photography

Hiroshi Sugimoto - Black Box

GENERAL INFORMATION

Age category-

Indication entrance fees

- Adults10,00
- KidsChildren 12 and under free
- seniors / 65+-

FROM / TO

16/12/2016 - 08/03/2017
Foam Museum of Photography

LOCATION

Foam Museum of Photography
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Netherlands

EXTRA INFORMATION

Hiroshi Sugimoto – Black Box
16 december 2016 – 8 maart 2017

In de tentoonstelling Hiroshi Sugimoto – Black Box presenteert Foam het werk van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto (1948, Tokio). De tentoonstelling biedt een overzicht van zijn werk aan de hand van zijn meest bekende series: Theaters (1976-heden); Lightning Fields (2006-heden); Dioramas (1976-2012); Portraits (1994-1999); en Seascapes (1980-heden). De tentoonstelling, samengesteld door gastcurator Philip Larratt-Smith, bestaat uit een selectie van vierendertig werken die samen meer dan veertig jaar van Sugimoto’s beroepspraktijk belichten. Een aantal series is nog altijd niet afgerond, waarmee de tentoonstelling tevens vooruitblikt op toekomstige ontwikkelingen.

Hiroshi Sugimoto werd in 1948 geboren in Tokio en verhuisde in 1970 naar Amerika voor een studie fotografie. Als veelzijdig kunstenaar werkt hij binnen verschillende disciplines, zoals de beeldhouwkunst, architectuur en installatie, maar zijn werk wordt met name binnen de fotografie als toonaangevend beschouwd. Het werk van Sugimoto is opgenomen in verschillende collecties, waaronder het MoMA en het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian in Washington en de National Gallery en Tate Modern in Londen.

Sugimoto is een intellectueel kunstenaar. Het conceptuele aspect van zijn werk daagt de toeschouwer uit tot filosoferen en werpt nieuw licht op een aantal klassieke genres binnen de fotografie. Sugimoto is bovendien een begaafd ambachtsman en hij geeft de voorkeur aan traditionele fotografische procedés boven digitale technieken.

Ten slotte zijn de beelden van een bijzondere visuele schoonheid en getuigen van technische virtuositeit, die wordt benadrukt door het gebruikelijke grote formaat van de afdrukken. Het werk van Sugimoto vormt een overpeinzing van de aard van waarneming, illusie, representatie, leven en dood.

Loading Map....